Warning: file_put_contents(/www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/modules.js): failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/library/Artx/Page.php on line 18
Enkhuizen

Enkhuizen

Enkhuizen, historische stad aan het water

Enkhuizen1
Wat is er lekkerder dan op een warme dag te vertoeven aan het water...
Dat kan heel goed in Enkhuizen. Bekend als thuisbasis van de 'bruine vloot' en gelegen aan de voormalige Zuiderzee om maar even in vroeger tijden te blij-ven. Dat kan sowieso prima in Enkhuizen. De geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie, kortweg VOC, is in Enkhuizen nog duidelijk zicht-baar. De VOC was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan de Zuiderzee was het aantrekke-lijke om hier een 'Kamer' van de VOC' te vestigen. De Drommedaris, de verdedigings-toren aan de haven, en het centrum met de historische panden herinneren nog aan deze welvarende tijd.

Voor elk wat wils...
De Westfriese Waterweken, de Klipperrace en het Jazzfestival zijn maar een paar van vele evenementen die ieder jaar in en om de haven worden georga-niseerd. Ook aan cultuur is geen gebrek. In het Zuiderzeemuseum tonen ambachtslieden hun werk en krijg je een indruk van het leven aan zee. Ook het Flessenscheepjesmuseum, Visserijmuseum en het Enkhuizer Almanak-museum zijn een bezoekje waard. Gezinnen met jonge kinderen mogen zeker Sprookjeswonderland niet overslaan!

Stadswandeling
Het boekje Stadswandeling Enkhuizen brengt je langs veel bijzondere plekken en bevat naast leuke wetenswaardig-heden en veel mooie foto's ook een platte-grond. Het boekje is voor € 3.95 te koop bij VVV Enkhuizen e.o.

Zuiderzeemuseum, stap in een tijdmachine
Het Zuiderzeemuseum is een doemuseum voor jong en oud. In het buiten-museum ervaar je zelf dat de spelletjes die oma vroeger speelde heus niet zo eenvoudig waren en natuurlijk kan een oud Hollands verkleedpartijtje niet ontbreken. Tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten voor kinderen. Jaarlijks zijn er wisselende tentoonstellingen en exposities. In het openlucht-gedeelte van het museum staan authentieke panden uit het voormalige Zuider-zeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Medewerkers en vrijwilligers tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Iedereen kan spelen-derwijs kennis maken met de handvaardigheden van toen en nu.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum in een hedendaagse context. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en een leerzame familietentoonstelling biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils.

Flessenscheepjesmuseum
Hoe komt zo'n scheepje nu toch in die fles? Op die vraag en nog vele andere krijg je antwoord in het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen. Het Flessen-cheepjes Museum heeft op dit moment de grootste collectie schepen in fles ter wereld. Meer dan 1000 exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd kun je er bekijken. En wil je eens in het echt een flessenscheepjesbouwer aan het werk zien? Dat kan! Regelmatig is er eentje aan het werk die vertelt over zijn kunsten. Voor (links naar) veel meer informatie: www.vvvhartvannoordholland.nl                                                         
PK