Warning: file_put_contents(/www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/modules.js): failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/library/Artx/Page.php on line 18
Landgoederen

Landgoederen

Ontdek de mooiste bos- en duingebieden in de regio.

Bezoek eens één van de vele landgoederen en ontdek zo op een aangename manier de mooiste bos- en duingebieden in de regio. Want onze regio heeft niet alleen veel mooie stranden te bieden, leuke boulevards en zo meer... De strook daarachter biedt opvallend veel plekken die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Het hele jaar door....

als het warm is en de stranden mudje vol zijn is er een leuk alternatief. Verkoeling zoeken in het bos: volop parkeerplek, lekker rustig.
In onze omgeving hebben we - net achter de duinenrij vaak - een hele reeks prachtige landgoederen die je vrij (of tegen een lage entree) kunt bezoeken. Niet alleen een prima uitje voor zo´n warme dag, maar misschien nog meer voor de komende herfst. Immers dan zijn bos en duin op zijn mooist en smikkelt zo´n pannenkoek of andere lekkernij nog lekkerder weg. Ik heb een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Vanuit Leiden naar boven…

Waternet

Het duingebied waar het Amsterdamse Waterleidingbedrijf zijn water wint ligt zeg maar tussen Zandvoort en De Zilk. Bij velen bekend, maar bij nog veel meer mensen niet. Er zijn 4 hoofdingangen, bij elk is een horecagelegenheid en vanaf elke ingang zijn 2 gemarkeerde routes uitgezet. Meer info op de borden ter plekke.

Het bezoekerscentrum De Oranjekom.
Dit bevindt zich bij de hoofdingang Oase. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld de waterwandeling doen. Tijdens de waterwandeling kunt u zien welke route het water in de duinen aflegt, voordat het bij u uit de kraan komt. Kosten: € 1,00. Lengte: ongeveer 2 km. Duur: 1 uur. Route te downloaden vanaf de website www.waternet.nl

Op de website www.waternet.nl vind je ook een agenda met actuele excursies. Voor een aantal excursies moet je je vooraf aanmelden. Dit kan maximaal een maand van tevoren bij bezoekerscentrum De Oranjekom via 020 - 608 75 95. Fietsexcursies duren ongeveer 2 uur; N.B. je krijgt een fiets van Waternet, dus die hoef je niet mee te sjouwen. De natuurwandelingen worden begeleid door natuurgidsen.

Bezoekerscentrum De Oranjekom
1e Leijweg 6, 2114 BH Vogelenzang
Telefoon: 020 - 608 75 95
Geopend: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op feestdagen ook op maandag.
panneland 1
De 4 hoofdingangen

De Oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2
(Uitspanning De Oase en bezoekerscentrum)
Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
(Koffiehuis 't Panneland)
Zandvoortselaan in Zandvoort: Zandvoortselaan 130
(Restaurant De Duinrand)
De Zilk in Noordwijkerhout: Joppeweg 1
(Restaurant/café De Doofpot, Zilkerduinweg, op 1,5 km van de ingang)
Let op: voertuigen, fietsen, rolski's, skateboards en skeelers zijn niet toege-staan. Honden en andere dieren mogen er niet in. Ruiters moeten in het bezit zijn van een ruiterkaart.

Toegang
Voor de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft u een toegangsbewijs nodig. Bij de ingangen staan dagkaartautomaten. Hier koopt u met muntgeld een dagkaart voor het duingebied. De boswachters kunnen naar uw toegangskaart vragen. Toegangskaarten koopt u ook bij bezoekerscentrum De Oranjekom of bij een van de andere verkoopadressen. Een dagkaart kost € 1,50, een jaar-kaart kost € 10,00.

Elswout 1
Landgoed Elswout, Overveen

In de Gouden Eeuw ontdekten rijke Amsterdamse kooplieden de binnenduin-rand als de ideale plaats om een buitenplaats aan te leggen: hoog en droog in de duinen en niet te ver van de stad. Zo ontstond ook landgoed Elswout (ca. 85 ha) in Overveen, één van onze mooiste en best bewaarde buitenplaatsen.

Toegankelijkheid
Elswout is gratis toegankelijk vanaf zonsopgang tot en met zonsondergang. Een groot gedeelte van het landgoed is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wel zijn er enkele steile hellingen en mul zand.

Excursies en horeca
Gidsen van Staatsbosbeheer verzorgen op verzoek rondleidingen op Land-goed Elswout. Deze rondleidingen starten bij de ronde witte bank direct na het poortgebouw. Meer informatie op de website en ter plekke. Wilt u iets eten en drinken dan kunt u dit zelf meenemen en lekker picknicken op het landgoed. Dat picknicken kun je al redelijk vlakbij het parkeerterrein. Dus ver sjouwen met je spullen is niet persé nodig. Maar je kunt ook een bezoekje brengen aan één van de nabije horecagelegenheden: Oranjerie Els-wout (op terrein), Kraantje Lek (ca. 2 km), of het Wapen van Kennemerland.

Bereikbaarheid

Landgoed Elswout: Elswoutselaan 12a, 2051 AE Overveen. OV: Landgoed Elswout is bereikbaar via NS-station Overveen. Vanaf daar is het een klein half uur lopen. Je kunt echter ook een OV fiets huren op het station of vanaf NS-station Haarlem de bus nemen. Meer informatie vind je op www.9292OV.nl. Per auto of fiets: Landgoed Elswout heeft een parkeerplaats en een fietsenstalling. Mooie route binnendoor! (N206 of N208)

Elswout 3

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Elswout maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een uitgestrekt bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort en er leven meer dan honderd vogelsoorten, herten, reeën, konijnen, vlinders, en ook koniks (wilde paarden), shetlandpony’s en Schotse hooglanders. Ook begraast een kudde wisenten (Europese bizon) een deel van het 3800 hectare grote Nationaal Park.
Liefhebbers van cultuurhistorie kunnen hun hart ophalen in Landgoed Duin & Kruidberg, Koningshof, buitenplaats Elswout of Caprera met elk hun eigen sfeer. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals markten, concerten, theatervoorstellingen, festivals, proeverijen en workshops.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Zeeweg 12
2051 EC Overveen
T: 023-54 11 123
M: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Let op: U vindt ons bij parkeerplaats Koevlak. Voer 'Zeeweg 12, Bloemendaal' in voor de juiste routeberekening.
Nadat u Overveen verlaat op de Zeeweg vindt u ons na de eerste rotonde aan de rechterkant. Het bezoekerscentrum is aangeduid met bruine borden.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.
Tevens open op de volgende maandagen: 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, tijdens de schoolvakanties (regio Noord) en in juli en augustus.
Gesloten op: 1e Kerstdag, nieuwjaarsdag en Koningsdag.