Het coronavirus en nierpatiënten
Webinar: update april 2022
Nu de coronamaatregelen in belangrijke mate van de baan zijn, werd het tijd voor een update. Hoe ga je als nierpatiënt om met de nieuwe situatie die door het loslaten van de maatregelen ontstaat. Kijk hier het webinar hierover van 7 april 2022 terug.
Nieuw webinar: stand van zaken
Na het webinar in oktober over ‘De derde vaccinatie – vragen & antwoorden’, stond op 11 januari 2022 een volgend informatief webinar op het programma.
Dit webinar had wederom als doel de vele vragen die ons bereiken te beantwoorden. Bijvoorbeeld:
-
Moeten nierpatiënten al een 4e vaccinatie gaan halen?
-
Moet je je dokter vragen om antistoffen te laten bepalen?
-
En wat zijn de consequenties van de nieuwe omikron-virusvariant voor nierpatiënten?
Deze, en veel meer vragen werden door experts beantwoord tijdens het webinar voor patiënten en zorgprofessionals op dinsdag 11 januari 2022 om 19.30 uur. Je kunt het hier terugkijken.
Bron: NVN.nl
Littekens op nieren na infectie door corona: kans op slechtere nierfunctie, aldus onderzoek Radboudumc
NIJMEGEN - Mensen die met het coronavirus besmet zijn, lopen kans om op de langere termijn last te krijgen van hun nieren. In het uiterste geval kunnen patiënten aan de dialyse raken, wijst onderzoek uit van onder meer het Nijmeegse Radboudumc.
Samen met de Duitse RWTH Uniklinik Aachen keken onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis naar nierweefsel van overleden coronapatiënten. Ze zagen dat de nieren veel littekenweefsel hadden, meer dan bij patiënten met andere luchtweginfecties of mensen die gezond waren.
Littekenweefsel kan leiden tot verminderde nierfunctie, en in het ergste geval tot ernstig nierfalen. In dat geval moeten mensen vaak meerdere keren per week in het ziekenhuis hun bloed laten zuiveren door een machine.
Mini-niertjes uit stamcellen
De onderzoekers kweekten ook mini-niertjes uit stamcellen, die ze infecteerden met corona. Ook bij die niertjes zagen ze meer littekenweefsel. Die littekens ontstaan doordat de virusdeeltjes de niercel binnen gaan en die niercel gebruiken als een soort fabriekje om nieuwe virusdeeltjes te maken.
Die niercellen raken daardoor aangetast, het nierweefsel gaat ontsteken en er wordt vervolgens bindweefsel aangemaakt. Daardoor vermindert dus de nierfunctie, wat aansluit bij de bevindingen van een Amerikaans onderzoek, waaruit bleek dat mensen die een coronabesmetting opliepen met milde klachten 15 procent meer risico hadden op het ontwikkelen van ernstige nierproblemen dan mensen die niet door het virus waren getroffen.
‘Nieuw stukje van de puzzel’
Volgens hoofdonderzoeker Jitske Jansen van het Radboudumc is met het meest recente onderzoek nu aangetoond dat de nierschade die ontstaat wordt aangericht door het virus zelf, en niet alleen door een overreactie van het immuunsysteem.
,,Hiermee hebben we een nieuw stukje van de puzzel die aantoont welke directe schade het coronavirus in het lichaam kan aanrichten.’’
Bron: Gelderlander 27/12/2021
Gezondheidsraad adviseert 3e coronaprik voor niertransplantatiepatiënten
Veel niertransplantatiepatiënten hebben na twee vaccinaties weinig of geen afweerstoffen opgebouwd. De verwachting is dat een derde ‘boostervaccin’ de respons kan aanjagen, zodat ook zij beter beschermd zijn tegen het coronavirus.
Bron: NVN, 24/9/2021
Webinar 'Coronavaccinatie, de nieuwste inzichten'
Op 24 augustus j.l. vond het 2e webinar plaats over Covid-19 vaccinatie bij nierpatiënten. Hierin werden de nieuwste inzichten gedeeld. U kunt dit webinar hier terugzien.
LUMC deelt covid-boxen uit aan patiënten
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geeft 'speciale' covid-boxen aan patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Hiermee kunnen ze thuis hun ziekte monitoren. Het gaat dan om mensen met milde klachten voor wie een ziekenhuisopname niet (langer) nodig is.
In de box zit thuismeetapparatuur, zoals een digitale thermometer, bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. De patiënt geeft de metingen dagelijks digitaal door aan een zorgverlener. "De covid-box is een belangrijk hulpmiddel bij de uitstroom van covid-patiënten van het LUMC, en het ontlasten van de beddendruk", zegt Onno Teng, medisch specialist in het LUMC.
De toolkit gaat terug naar het LUMC als de klachten zijn verdwenen. De covid-box is onderdeel van het bredere concept 'The Box' van het LUMC. De bekendste variant van 'The Box' is die voor hartpatiënten waarbij patiënten thuismeetapparatuur meekrijgen.
Bron: LUMC 7 april 2020, 12.00 uur.