Het coronavirus en nierpatiënten

Covid-19 vaccinatie nierpatiënten van start

Vanuit verschillende bronnen vernemen wij dat de Covid-19 vaccinatie voor nierpatiënten nu eindelijk op gang komt. Inmiddels hebben nierpatiënten van het LUMC al een uitnodiging, met uitleg en in te vullen gezondheidsverklaring, daarvoor gekregen. Zij kunnen zelf hun prikdatum en tijd aangeven.

20 maart 2021

Webinar over vaccinatie voor nierpatiënten op 22 januari 2021.
Zie de pagina Webinars en meer op deze site.

Nierpatiënten extra kwetsbaar voor corona

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nierstichting mogelijk heeft gemaakt.
Klik hier voor het persbericht van 11 augustus 2020 hierover.

Geen eenduidig algemeen advies

Helaas is er geen eenduidig advies aan nierpatiënten te geven, omdat binnen de kwetsbare groepen patiënten, individuen weer erg verschillen. Wat een goed advies is voor de een, is misschien overdreven voor de ander of gaat juist niet ver genoeg. Ook de omgeving van een patiënt is daarbij belangrijk.

Neem contact op met uw arts 
We raden u daarom aan met vragen over uw persoonlijke situatie contact op te nemen met uw arts of behandelteam. Zij kunnen advies-op-maat geven, met de juiste medische achtergrondinformatie, gericht op uw persoonlijke situatie. In het algemeen geldt dat nierpatiënten extra voorzichtig moeten zijn vanwege hun nierziekte en soms medicatie (o.a. afweerremmers). In plaats van 1,5 meter wordt 2,0 meter geadviseerd in social distancing.

Informatiebronnen m.b.t. Covid-19 op internet

Hier vindt je de actuele informatie van de Rijksoverheid over corona.
Het dashboard van de Rijksoverheid dat een overzicht geeft van de actuele situatie.
Het RIVM (Rijks Instituut Voor Volksgezondheid en Milieu) is het adviesorgaan van de overheid.
Op www.nieren.nl vind je specifieke informatie voor nierpatiënten m.b.t. Covid-19.

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) en de gezamenlijke transplantatiecentra hebben dagelijks overleg en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Samen hebben ze aan de hand van de actuele situatie op 13 maart 2020 onderstaande adviezen opgesteld. Het is belangrijk om deze adviezen goed op te volgen.

Bij koorts

Als u koorts heeft, dient u te handelen zoals u gewend bent na transplantatie. Bij koorts boven 38 graden is het advies altijd om contact op te nemen met uw behandelend specialist.

Heeft u een koortsgevoel, of verhoging (T>37.5 graden), verkoudheidsklachten zoals hoesten en keelpijn of heeft u contact gehad met een persoon met het coronavirus, neem dan altijd eerst contact op met uw behandelaar voordat u naar het ziekenhuis komt. Samen met de behandelaar kan worden afgesproken om:

 • Het thuis nog even aan te zien
 • Een coronavirusinfectie uit te laten sluiten door de GGD
 • Beoordeling in het ziekenhuis

Wat is het advies ten aanzien van buitenlandse reizen?

 • Buitenlandse reizen worden afgeraden.

Wat zijn de algemene leefregels om besmetting te voorkomen?

De adviezen die u de afgelopen tijd al heeft kunnen vernemen via het RIVM worden door ons van harte ondersteund:

 • Was geregeld uw handen met warm water en zeep, gedurende 20 seconden.
 • Nies in uw elleboogplooi.
 • Gebruik papieren zakdoekjes die u na gebruik weggooit.
 • Schud geen handen.
 • Werk thuis indien mogelijk.

Informatie over Covid-19 vaccinatie voor LUMC nierpatiënten

Eind februari 2021 informeerde het LUMC haar nierpatiënten over de Covid-19 vaccinatie. 

Informatie voor dialysepatiënten 

LAATSTE UPDATE: 17 maart 2020

MET MEDEWERKING VAN

 • dr. Ron Gansevoort, internist-nefroloog
 • Marja Ho-dac, internist-nefroloog, directeur NVN
 • Lucia Kadijk, onderzoeksverpleegkundige
 • Esther Meijer, internist-nefroloog

Deze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie op nieren.nl. Meer informatie

Als u dialyseert, loopt u meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus (COVID-19). Op nieren.nl leest u hier meer over.

LUMC filmpje met uitleg over coronavirus. 

Op YouTube staat de informatieve PEPtalk van Prof. Eric Snijder over het coronavirus. Gebruik de link.

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een telefoonnummer geopend waar je terecht kunt met hulvragen n.a.v. het coronavirus.
De speciale Rode Kruis Hulplijn is bereikbaar onder nr. 070-4455888.

,,We krijgen signalen dat er veel ouderen zijn met zorgen. Via de Rode Kruis Hulplijn kunnen we over de zorgen praten, advies geven over hun specifieke situatie en waar nodig ook doorverwijzen naar de juiste hulp. Hiermee willen we zorgen wegnemen in een onzekere tijd”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Zelf een mondmasker maken?

Mondmaskers zijn een veelgevraagd artikel dezer dagen. Producenten hebben grote problemen aan de vraag te voldoen. Maar er zijn allerlei manieren, van heel simpel tot wat ingewikkelder om zelf effectieve mondmaskers te maken.
Via deze link kom je bij een aantal mogelijkheden op YouTube.
Kijk ook eens wat Professor Leroux van het UZ Gent hierover meldt.

Landelijk coördinatieteam

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een coördinatieteam opgericht. Dit team gaat verder onderzoeken wat het coronavirus nu precies betekent voor nierpatiënten, en op welke manier de zorg moet worden aangepast. Het team komt op korte termijn met praktische adviezen. Zodra er meer bekend is, wordt de informatie op nieren.nl verder aangevuld.

LUMC publicaties

De afdeling Maatschappelijk Werk van het LUMC heeft 2 publicaties uitgebracht in relatie tot het omgaan met het coronavirus. Ze zijn hier als pdf-bestand te downloaden.
1.  Omgaan met stress in relatie tot het coronavirus.
2.  Met kinderen praten over het coronavirus.  

Informatie coronavirus nu in acht talen en met voorleesfunctie

Pharos, het instituut dat zich bezighoudt met begrijpelijke gezondheidinformatie, heeft de maatregelen en adviezen van de overheid rond het coronavirus omgezet in begrijpelijke taal en getest met de taalambassadeurs van Stichting ABC.
Lees het up-to-date overzicht van de belangrijkste adviezen direct vanaf je scherm in de talen:
Nederlands | Turks | Tigrinya | Engels | Arabisch | Pools | Farsi | Chinees

Voorleesfunctie. De pagina’s zijn nu bovendien voorzien van een voorleesfunctie.

Informatiekaart en poster om uit te printen

Een printversie van adviezen en maatregelen en een poster met hygiëneadviezen zijn  beschikbaar in de talen Nederlands, Arabisch, Chinees, Engels, Pools, Tigrinya en Turks.

Blijf op de hoogte

Wil je ook niets missen van Pharos' laatste informatie over het Coronavirus? Meld je aan voor de updates.

LUMC: Corona Radar app.

Om een goed en actueel beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt, lanceert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app COVID Radar. Het LUMC verzamelt met deze app gegevens over klachten en gedrag van mensen. Hiermee willen onderzoekers meer zicht krijgen op hoe de epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten. Lees er hier meer over. 

LUMC deelt covid-boxen uit aan patiënten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geeft 'speciale' covid-boxen aan patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Hiermee kunnen ze thuis hun ziekte monitoren. Het gaat dan om mensen met milde klachten voor wie een ziekenhuisopname niet (langer) nodig is.

In de box zit thuismeetapparatuur, zoals een digitale thermometer, bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. De patiënt geeft de metingen dagelijks digitaal door aan een zorgverlener. "De covid-box is een belangrijk hulpmiddel bij de uitstroom van covid-patiënten van het LUMC, en het ontlasten van de beddendruk", zegt Onno Teng, medisch specialist in het LUMC.

De toolkit gaat terug naar het LUMC als de klachten zijn verdwenen. De covid-box is onderdeel van het bredere concept 'The Box' van het LUMC. De bekendste variant van 'The Box' is die voor hartpatiënten waarbij patiënten thuismeetapparatuur meekrijgen.
Bron: LUMC 7 april 2020, 12.00 uur.

'Spironose': direct een coronatest uitslag

Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest.

De Electronic Nose (E-nose) ‘SpiroNose’ wordt op korte termijn door de GGD ingezet om coronavirus-infecties uit te sluiten.  Van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. De Electronic Nose (E-nose) ‘SpiroNose’ wordt op korte termijn door de GGD ingezet om coronavirus-infecties uit te sluiten.

Van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).De SpiroNose van het bedrijf Breathomix is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het apparaat al gebruikt om longaandoeningen op te sporen. “De afgelopen maanden hebben we met succes onderzocht hoe de E-nose ook ingezet kan worden bij het opsporen van het coronavirus”, vertelt Geert Groeneveld, internist-infectioloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC.

Ziekte detecteren in uitgeademde lucht

Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. “De SpiroNose meet ‘vluchtige organische componenten’, dit zijn hele kleine deeltjes die vrijkomen als we uitademen”, legt Groeneveld uit. “De E-nose analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet.”

E-nose als screening om COVID uit te sluiten 

De SpiroNose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam.Van alle mensen die zich met de E-nose lieten testen, kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de E-nose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, zij moesten hiervoor nog een aanvullende test ondergaan.Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet de SpiroNose als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. “De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen”, vertelt Hans in 't Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. De SpiroNose is hiermee een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.”
Bron: LUMC 15/10/2020

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.