PPEP4ALL cursus

Cursus in omgaan met nierziekte voor patiënt en partner

Een chronische nierziekte of transplantatie heeft grote gevolgen en vraagt om aanpassingen in het dagelijks leven. Naast lichamelijke klachten kunnen ook emotionele en sociale problemen door angst, onzekerheid en somberheid/depressie u in de weg zitten in uw werk, relatie, studie en ontspanning. Deze problemen kunnen het behoorlijk lastig maken om de regie op het leven te behouden. Maar in de behandelkamer van de dokter is niet altijd ruimte om ze eens goed te bespreken.

 

Herkent u dit? Dan heeft de NVN voor u als lid een unieke gelegenheid om deze problemen aan te pakken, samen mét uw partner of mantelzorger! Vanaf 30 augustus 2018 wordt namelijk in het LUMC in Leiden de zelfmanagementcursus PPEP4ALL gegeven. Het zijn 8 avonden met een parallel programma voor patiënt en partner. Dezelfde onderwerpen, steeds zowel vanuit het eigen perspectief als dat van de ander bekeken en gespiegeld. Uiterst leerzaam voor iedereen, zo leert de ervaring van eerdere cursussen. Er wordt gewerkt in een kleine groep, dus volop aandacht voor individuele vragen... Een aanbeveling onzerzijds meer dan waard!

Wij mogen deze cursus in het LUMC aan 8 patiënten/getransplanteerden en 8 partners of mantelzorgers aanbieden.
Deelname is GRATIS, deelnemers betalen alleen het cursusboek (€ 25).

Wat is PPEP4ALL?

PPEP4ALL is een zelfmanagementcursus die patiënten helpt om de regie weer in eigen hand te nemen en de balans in het leven weer te vinden door anders met de ziekte om te gaan. PPEP4ALL bestaat uit 8 groepssessies met elk een eigen thema. Patiënten en partners zitten tijdens het programma in een aparte groep. In beide groepen komen vrijwel dezelfde thema’s aan bod. Het in een groep werken aan deze thema’s werd door velen als erg waardevol en steunend ervaren.

PEP4ALL is een aanvulling op de medische behandeling. De werking van de cursus is wetenschappelijk aangetoond.

PEPcursus2018

PPEP4ALL bestaat uit acht groepssessies van 1,5 uur, verspreid over 8 tot 10 weken. U leert zichzelf, uw gedrag en uw omgeving en netwerk onderzoeken en kennen. Thema's als gezondheidsbevordering, stressmanagement, omgaan met angst en depressie, maar ook communicatievaardigheden, het organiseren van sociale steun en een aangepast activiteitenpatroon komen aan bod. Ook op gevoelens van eenzaamheid en gebrek aan steun wordt dieper ingegaan. Patiënten en partners zitten tijdens het programma in aparte groepen. In beide groepen komen vrijwel dezelfde thema's aan bod (zie figuur). PPEP4ALL is een aanvulling op de medische behandeling.

Waar en wanneer wordt de cursus gegeven?

Deze cursus zou aanvankelijk in het voorjaar van 2018 worden gegeven, maar is nu uitgesteld tot september 2018. U kunt zich dus nog hiervoor opgeven.

De exacte data en tijden worden nog bekend gemaakt.

Wilt u meer weten?

Lees dan de brochure hier of op de website van de NVN. U leest daarin ook hoe u zich kunt aanmelden.
Let op: er kunnen maximaal 8 patiënten en 8 partners/mantelzorgers deelnemen en vol = vol.