Warning: file_put_contents(/www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/modules.js): failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/wwdiavan/http/site/templates/diavaria2015b/library/Artx/Page.php on line 18
Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

Heerlijk rustig varend over de Nieuwkoopse Plassen ontdek je alle geheimen van het moeras. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot het keurig ingerichte Lusthof De Haeck. Het Natuurmonumenten bezoekerscentrum in Nieuwkoop is een goed startpunt!
 
De Nieuwkoopse Plassen is op het eerste gezicht een mooi, typisch Hollands landschap. Maar er is veel meer. Dit laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid. Je ziet er schuwe moerasvogels. Je krijgt er een beeld van de onzichtbaar traag verlopende natuurlijke processen waarin water land wordt en je ontdekt er een bijzondere onderwaternatuur.

Het natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen staat niet op zichzelf. Het vormt een schakel in de reeks wateren in het westen van ons land. Hoewel Nederland ooit voor een groot deel uit laagveen bestond, komen zulke uitgestrekte laag-veengebieden en hun unieke flora en fauna tegenwoordig niet veel meer voor. De huidige populaties van de bijzondere purperreiger, groenknolorchis en Noordse woelmuis behoren tot de belangrijkste van Nederland, wat de Nieuw-koopse Plassen een grote (Nederlandse en Europese) waarde geeft. Om de schoonheid en diversiteit van de Nieuwkoopse Plassen te behouden, wordt er volop gewerkt aan (ook te bekijken) nieuwe natuur rond het plassengebied.

Groene Jonker

Vlak bij de Nieuwkoopse Plassen ligt de Groene Jonker. Dit natte natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. Zo haalt de lepelaar z'n eten uit de Groene Jonker en vindt hij een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen. Ook door de Groene Jonker kan heerlijk gewandeld worden.

Volop te beleven

Door het jaar heen zijn er allerlei dingen te doen. Boottochten in soorten en maten, wandelingen, workshops. Het centrum is ook een goede uitvalsbasis voor tochtjes rond de Nieuwkoopse Plassen. Ontdek zo de prachtige Meije, of het gehucht Zwammerdam. Dat kan met de fiets of met de auto. Nieuwkoop, Noorden en Noordse Dorp, De Meije en Zegveld of Zwammerdam bieden allerlei leuke plekken om even neer te strijken voor een hapje en drankje.

Natuurmonumenten bezoekerscentrum
Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop, T (0172) 52 00 10
Kijk voor alle info op: www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoopseplassen

De Kromme Mijdrecht

In dezelfde omgeving, maar dan net even de andere kant op... Vanaf Nieuwkoop/Noorden rij je door naar Woerdense Verlaat. Daar sla je links af, richting De Hoef. Even opletten daar... Maar dan maak je een prachtig ritje langs de Kromme Mijdrecht die zich langs fraaie boerderijen in een mooi polderlandschap richting Amstel/Amstelhoek slingert. Onderweg zijn er pannenkoeken...