Samen aan de Kook

Nieuwe kookworkshop
'Mediterraan' - Lekker en gezond
op woensdag 13 juni 2018

 

JansenJansenkopie cropDe zussen Janine en Annemieke Jansen groeiden vanwege de broze gezondheid van hun vader op met heel bewust eten met zo weinig mogelijk vet en zout. Annemieke is bovendien cardioloog en weet dus precies welke voeding wel gezond is voor je hart en je algehele gezondheid en welke je beter kunt laten staan. Janine, grafisch ontwerper, is dol op koken en zo bundelden ze hun
krachten in een kookboek met recepten voor iedereen die anders moet of wil gaan eten: Hartstikke lekker. Voor ons doken ze wat dieper in de nierproblematiek en zo wordt het thema van onze nieuwe 'Samen aan de kook': Mediterraan, lekker en gezond. Daarbij: het wordt weer hartstikke gezellig!

We gaan naar Gouda

Het was even zoeken ditmaal naar een goede locatie, maar die hebben we ook nu weer gevonden. We zijn te gast in de prachtige keukens en aula van de scholengemeenschap De Goudse Waarden, Calslaan 100 in Gouda. Parkeren kan vlakbij en er is een goede OV verbinding. Vanaf het station Gouda, Arriva lijn 4, halte Prinsenhof. Vandaar is het 5 minuten lopen. 

Kosten en aanmelden

Deelname aan deze kookworkshop kost voor leden € 17,50 voor niet-leden € 22,50. Je mag dus iemand meenemen.
Je kunt je er nu al aanmelden bij het secretariaat: via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post secretariaat
Diavaria p/a Klaverhof 17, 2403 XA Alphen aan den Rijn. Wees er snel bij want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

omslagHL voorplatOver 'Hartstikke lekker’

Het kookboek van Janine en Annemieke Jansen begint met een spoedcursus over hoe het ook alweer zit met gezonde en ongezonde vetten en de effecten van zout, vlees, light-producten, noten, suiker en zoetstof fen op je gezondheid. Janine en Annemieke leggen geduldig uit wat je het beste wel en niet kunt eten. Dit is zeker geen nieuwe informatie, maar zoals ze zelf ook schrijven: boodschappen komen vaak pas aan na een paar keer herhalen. Even je kennis opfrissen kan nooit kwaad. Daarna volgen de recepten. De titel verraadt al dat de gezusters Jansen niet alleen stilstaan bij de gezonde eigenschappen van producten, maar dat ze het ook belangrijk vinden dat je wel wat lekkers op tafel zet. Ze schotelen je fijne recepten voor, voor soepen, pasta's, salades, zoetigheid, de lunch en borrelhapjes.

Originele alternatieven

Met een icoontje is aangegeven welke ingrediënten te zout zijn voor mensen met ernstig falen (en hoe ze dat ingrediënt eventueel kunnen vervangen). De gerechten zijn uiteraard gezond, maar de dames overdrijven het niet: zo geven ze toe dat volkorenpasta misschien gezonder is, maar eten zij toch liever de witte omdat ze die smakelijker vinden. De zoetigheid staat niet bol van de suiker, maar ze vermijden suiker ook niet helemaal. Ze geven originele alternatieven voor erg vette producten, zoals een bechamelsaus op basis van ricotta. Het klinkt allemaal alsof het hartstikke goed voor je is, maar niet overdreven mager en vol van smaak. Je hoeft bovendien geen uren in de keuken te staan of heel exotische ingrediënten in huis te halen. Hartstikke lekker is een no nonsense kookboek voor iedereen die een beetje op zijn lichaam wil passen. En… goed nieuws: een opvolger ligt al bij de drukker!